Zo op de rand van het weekend geen zuur stukje over hoe de slinksche (kuch) overheid nu weer geld uit den zakken probeert te kloppen, maar wat ontnuchtering door te checken waar het geld zoal heen gaat.

The German government has had to bail out state-owned banks with taxpayers’ money after their managements recklessly gambled away billions on subprime investments. But if a state-owned bank were to go under, the consequences could be disastrous for the whole economy.

Spiegel

Northern Rock kwam door de kredietcrisis in financi?le problemen en dat leidde vorig jaar september tot lange rijen met nerveuze klanten die hun tegoeden wilden opnemen, iets dat al in meer dan honderd jaar niet meer was voorgekomen in Groot-Brittanni?. Om de bank op de been te houden, schoot de Britse overheid te hulp met meer dan 25 miljard pond (33 miljard euro) aan noodkrediet.

Eerste nationalisatie sinds de jaren 70

Afgelopen zaterdag demonstreerden de supporters van ADO Den Haag. Hun club heeft miljoenen aan schulden opgebouwd, en dreigt failliet te gaan. Op naar het stadshuis dus: de gemeente moet de club redden. Waarom? Dat viel te lezen op hun spanddoeken: ‘zonder geld komt er geweld.’

De gemeente redt

Drie simpele voorbeelden van afgelopen week waar bedrijven kunnen spenderen, opties kunnen uitbetalen en vooral veel ‘shareholdervalue’ kunnen maken zonder rekening te houden met de belangen van personeel of samenleving. Als zo’n onderneming omvalt dan is het simpel: de belastingbetaler betaalt de miljarden die zijn opgesoupeerd in de grote zakken van de hoge heren.