Het land is peiling- en debatmoe. En terecht. Als zelfs een politieke junk als ondergetekende het al niet aan te nassen vind vermoed ik het ergste voor ‘den zwevende kiezer’. Niet vreemd, want het gaat al weken over dezelfde onderwerpen (zorg, Europa, crisis, wonen) in dezelfde vorm ( schreeuw, nee u praat poep ) met dezelfde mensen. Leuk dat in naam der kijkcijfers de politiek meer een soort van treurige one-liner poppenkast is geworden, maar dat kan beter.

Enkele suggesties deze dagen wat de media nog had kunnen doen om verveling te voorkomen.

High-vote Poker

Voor wie het niet kent is Poker een vreemd soortig kaartspelletje waar op onverklaarbare wijze chips heen en weer geschoven worden om luid gekir. Voor wie het wel kent is het een spannend ( en gevaarlijk ) spel waar de houding van mensen even belangrijk is als de kaarten die ze hebben. Is het een bluffer, hoge inzetter, roekeloos of houdt hij terug tot de ‘hand’ goed genoeg is?

Allemaal interessante eigenschappen die politici ook hebben. Zou Rutte vaker bluffen dan Roemer? Zou van der Staaij sober spelen zonder risico of juist ‘all-in’ gaan als hij twee dames in zijn hand heeft? Zou Wilders Rutte altijd voorbij willen ‘raisen’?

Het lijkt mij best interessant om te zien hoe dat gaat. Speel gewoon voor de grap ( of voor mijn part voor spreektijd elders ) en laat daarna een psycholoog los op de analyse.

Een ander voordeel is dat spelers over het algemeen heel af en toe een paar woorden wisselen maar vooral geen emoties laten blijken om niets weg te geven over het spel dat ze spelen. Kortom geen grote monologen, geen oeverloos geouwehoer. Ook kunnen gewoon alle lijsttrekkers aan tafel plaatsnemen, plek zat en geen gedoe met spreektijden.

De ‘pokerface’. Wie zou dat het beste kunnen? Het zou zo maar kunnen zijn van Van Haersma Buma hoge ogen gooit! Immers doet hij dat de hele campagne al.

Kortom poker heeft alles om het interessant te maken. De karakters, de rust, de kaarten en de sensatie. Frits Wester heeft in elk geval de ‘looks’ om het te schoppen tot chagrijnige dealer.

Morgen nog een suggestie!