big-brother.jpg

Het is weer zover. De volgende stap in het electronisch toezicht of uw wel de juiste zuurstof op het juiste moment aan het ademen bent. Steen des aanstoots? Als die vieze jongeren die zomaar uit de supermarkt een biertje proberen te drinken. Hartstikke spannend op je 15e natuurlijk. Maar de bruine hemden van de brave samenleving hebben weer wat nieuws bedacht:

“Zodra de caissi?re drank of tabak scant, wordt de transactie voor afrekening geblokkeerd”, zegt Dirk Benschop, directeur van HEM, in het AD. “Tegelijkertijd wordt een eerste cameraverbinding geopend met ons bedrijf.”

Zogenoemde ‘verificatiemedewerkers’ van HEM zullen vervolgens de binnengekomen beelden beoordelen. Als het overduidelijk om iemand gaat die voldoet aan het leeftijdscriterium wordt de transactie vrijgegeven, maar bij twijfel wordt de klant via het beeldscherm gevraagd een identiteitsbewijs voor de tweede camera te houden.

(Tweakers.net)

1984-movie-bb_a1.jpg
U cannot have zee booze

Wie denkt dat dit helpt is uitermate naief. Haalt iemand anders het toch lekker. Maar we worden wel weer opgescheept met mensen die je niet ziet, niet kent en wel een zekere mate van controle op je voeren. Vrijheid ( ook vrijheid tot de poging van het regeltjesovertreden ) wordt de nek omgedraaid voor een dubieuze schijnzekerheid. Hoezo doen deze mensen beter hun best dan mensen achter de kassa bijvoorbeeld? Welke probleem wordt hier nou precies mee opgelost? Is zo iemand nog wel sekuur na het zien van honderden gezichten op een dag?

Het is een kwestie van tijd voordat ook deze camera’s worden toegevoegd aan het controleapparaat van de staat. Eerst de internetgegevens, dan de gegevens van de beveiligingscamera’s. Wie controleert de controleurs? En belangrijker nog: Vertrouw jij de staat, een ondernemer en in dit geval zelfs een willekeurig bedrijf onvoorwaardelijk?