Interessant artikel in de Groene Amsterdammer deze keer van Natasja Gerson ( ook van Vrij Nederland ) over het actiegebeuren in de jaren ’80. Volgens haar mist de context in welke tijd deze acties plaatsvonden. En bovendien was de tegenstand ook niet mals.

Ik herinner me een ontruiming waarbij een door de ME met een karabijn door het raam geschoten traangaspatroon zich op minder dan een meter van mijn hoofd in de muur boorde, waarna ik werd gearresteerd en veroordeeld voor openlijke geweldpleging wegens het uit dat raam gooien van een fles. Ook waren er dreigingen van nazistische splintergroepjes, voetbalhooligans en knokploegen van louche eigenaren. Van de 25 leden van de bende die in 1986 acht krakers van een pand aan de Amsterdamse Looiersgracht met honkbalknuppels het ziekenhuis in sloegen ? vooral botbreuken, waaronder een gebroken been en een schedelbasisfractuur ? is nooit ??n lid veroordeeld.

De jaren tachtig