Brasov is – zeker na twee dagen Boekarest: rust! zuurstof! weinig verkeer! En slechts 200.000+ mensen op een vierkante kilometer. Voor de minder Roemenen: Brasov is het begin van Transsylvani?, ski- en wandelgebied en ongeveer 200 kilometer van Boekarest.

We bevinden ons in goed gezelschap van Andrea en Irina – bekend van Istanbul wintercamp – die een weekendje meegaan. Beiden zijn uitgerust met een ‘Boekaresttempo’ en een enorm uithoudingsvermogen. Ik moest zelfs af en toe vragen of het wellicht iets minder snel kon – ken je nagaan! –

De stad zelf is een oude Duitse stad met dito oude architectuur in combinatie met wat flats en een universiteit. De bewoners staan bekend als uitermate ontspannen mensen.

Brasov dag 1: 930 meter de berg op naar het fameuze Brasov bord. Wederom zijn Irina en Andrea een factor twee keer sneller dan onze Nederlandse voetjes naar boven kunnen rennen. Het is koud ( overdag 17, ‘s nachts -3 ) in Brasov, maar erg mooi.

We blijven slapen bij een CS-host die een indrukwekkende puinhoop aan electronische zooi heeft. Overigens een mede-technicus dus we hebben wel gespreksstof gelijk.

Volgens het bord: Een van de kleinste stegen van Europa


“In goed gezelschap”

Note: Best bieren doet men in achterafstraten. Op vrijdag/ zaterdag live muziek: hoofdstraat – wisselkantoor en vervolgens naar rechts, links, trap af, dubieuze deur door en voila!.