Om mezelf maar weer eens van mijn radicaal-revolutionaire kant te laten zien, meegelopen in de demonstratie van 12 juni 2010. Leg de rekening neer bij degenen die de crisis hebben veroorzaakt; de bankiers en de neoliberalen.

Wat opviel is de gespannen houding van de politie bij het begin van de demonstratie. Onnodig want de sfeer was prima in het begin. Totdat halverwege de politie begon met volstrekt onnodige provocaties door zich met enig geweld in het midden van de demonstratie te werken. De tactiek is onduidelijk, maar het lijkt erop dat men erop uit is om de demonstratie te splitsen. Wat vervolgens niet lukt.

De opkomst is rond de 20.000 mensen wat aardig hoog is voor een thema als het antikapitalisme. Dat leeft hier meer dan in Nederland, met de geschiedenis van oost en west. En Berlijn is een stad met veel arme mensen die na die wende niet bepaald een makkelijkere tijd hebben. Niemand zal huilen om het einde van de DDR, maar velen hadden graag een menselijker systeem gezien dan het integraal overnemen van het West-Duitse neoliberalisme. Zeker niet nu de banken worden gered, maar de regering van Merkel hard bezig is met het afbreken van het sociale stelsel. ‘ Nie wieder Deutschland’ is een veelgehoorde slogan.

Aan het eind van de demonstratie ‘grijpt’ de politie opnieuw in door het aanvallen van willekeurige demonstranten tijdens de eindspeeches. Al met al een goede een nuttige demo die een stuk vriendelijker had kunnen verlopen.