Afgelopen zondag waren er parlementaire verkiezingen in Ukraine. Er waren zo’n 4000 verkiezingswaarnemers present, waaronder ex-PVV-er Daniel van der Stoep.

In het kort; de situatie in Oekraine is allesbehalve rooskleurig op het democratisch vlak . Oud-Premier Timoshenko zit vast al dan niet op basis van corruptie en/of politieke voorkeur. In veel bedrijven en instellingen vertelt de baas het personeel nog altijd waar ze op dienen te stemmen. Soms is de baas zelf kandidaat en wordt men verstaan gegeven wel in -zijn- district te gaan stemmen.

Op verkiezingsdag zelf wordt er veel gedaan als ‘carrouselstemmen‘. Een aantal bussen met honderden regeringsgezinde leden worden van stembus naar stembus gereden en mogen meerdere keren stemmen. Ook worden bundels ingevulde stemformulieren ingeleverd bij diverse stembureaus en verdwijnen er stembussen in ‘kritische’ regio’s.

Wie overtredingen probeert vast te leggen loopt het risico op klappen met de mededeling dat het de volgende keer daar niet bij blijft.

De OVSE heet de verkiezingen al een dieptepunt genoemd in de democratische historie van het land.

En Daniel van der Stoep vindt het allemaal prima: ‘If you compare with other Western countries, here everything was better organized,’ he said.

Ook dat ambtenaren kunnen meekijken met wat iedereen allemaal stemt is kennelijk geen enkele reden voor een kritischere houding. Een beschamende vertoning voor het Nederlandse imago. En wellicht een voorbode hoe figuren van Van der Stoep aankijken tegenover de democratie. Maar die heb je natuurlijk helemaal niet nodig. Of je nou een oligarch bent in Oekraine, of lekker aan het zakkenvullen in Brussel.