Een van de meest boeiende plaatsen die ik ben tegengekomen in Duitsland is Halle aan de rivier Saale. Alhoewel dat niet heel moeilijk is want sinds Osnabruck was het tevens de grootste plaats. En het is relatief dicht bij Leipzig.

Maar dat is niet het enige. De stad heeft een turbulente geschiedenis en pas sinds recente tijd bezig met op te krabbelen, zo lijkt het. Niet alleen is er een altstadt intact met dingen zoals het Handelhaus, ook heeft de stad de oorlog min of meer overleeft, de DDR-tijd en het faillisement van alles wat in Oost-Duitsland industrie was. En er is een grote universiteit.

Dat levert een combinatie op tussen renovatie, overblijfselen van vroegere regimes, een enorme leegstand en sinds kort een explosie van ‘vrije’ ruimtes om kunst te beleven. Voor een stadje van amper 200.000 inwoners is er een behoorlijke scene op het gebied van zelforganisaties.


weggeefwinkel in oprichting

Gelijk goed combineren met het verder bewieroken van Couchsurfing als reismethode; ik beland bij een gezellig stelletje die hier studeren. In korte tijd nemen ze me mee naar een radio met wat anarchistische inslag ( eerder hier op dit blog ), een weggeefwinkel in oprichting in glauchau, een strassenfest met vrolijke punk, een toneelrepetitie van de drie musketeers en nog meer. Zonder iemand die de lokale plekjes kent beland je vermoedelijk niet veel verder dan het oude centrum, wat nou net niet het meeste boeiende is achter de geschiedenis van de stad.

Iets anders wat opvalt aan de stad is de -enorme- leegstand. In sommige stadswijken tot aan 70% van de huizen. Na ‘die Wende’ zijn vele mensen weggetrokken uit het voormalige Oost-Duitsland en dat heeft in de regio zijn sporen nagelaten, maar hier valt het enorm op.

Niet alleen kleine arbeiderswoningen (of ‘plattenbau’ ) maar ook prachtige momumentale panden staan te verpieteren zonder dat iemand er iets mee doet.


Ook leeg…

De Nederlandse politiek zou eens goed moeten kijken hier voordat je beslist dat het kraakverbod een goed idee is. Aan de andere kant is er namelijk een grote behoefte aan creatieve ruimtes. Die zijn nu alleen bereikbaar voor de radicalere lieden die zich minder aantrekken van de status legaal of niet. In mijn perceptie maakt het ook niet heel veel uit, de autoriteiten hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Tot slot, mocht je geinteresseerd zijn in wat meer van de gebaande paden afreizen, raad ik deze stad van harte aan. Mits je een goede gids hebt overigens, want de meest interessante plekken liggen niet voor het oprapen – maar ze zijn er wel. Het is niet zo vreemd dat vooral veel jonge mensen hier weer terugkomen; de huren liggen laag maar de stad broeit. De meeste plaatsen in deze regio ademen de geur van alcoholisme en prozac, maar Halle kan in de toekomst de nieuwe hippe parel van de regio worden. Mark my words.