Op 1 februari beslist de raad over de komst van een skatebaan in Oosterheem. De direct omwonenden vrezen overlast, de jongeren willen graag een speelplek. De discussie in commissie ruimte spitste zich vooral toe op allerhande details over wat een ’speelplek’ is en wat een ’skatebaan’. Volgens velen is het geen probleem dat er kinderen spelen, maar jongeren? Die liever niet, want daar komt ‘hanggedrag’ van. Maar diezelfde jongeren moeten wel de ‘jonkies’ helpen bij het skaten.

Je kan het een niet los zien van het ander. Er zal als de jeugd in Oosterheem ouder wordt ook? gehangen worden. En dat zal voor niet iedereen altijd even plezierig zijn. Maar door een skatebaan buiten de wijk te plaatsen zal het probleem zich niet verplaatsen. Hangen kan immers overal.

Alleen de skaters – jong en oud – moeten dan gedwongen daarheen. Dat is zeker voor jonge kinderen een probleem. Er zal dan minder van de baan gebruik gemaakt worden, zonde van het geld dus. Een kleinere baan in de wijk en een grotere daarbuiten helpt ook niet. Wie kent in Seghwaert de skatespeelplek? Bijna niemand, zelf gingen wij vroeger liever naar het Vernedepark – veel leuker. Dat zal in Oosterheem niet anders zijn.

Het probleem is niet waar er beton moet komen. Het gaat om wie komt als dingen fout gaan? Het regelmatig een rommeltje is en waar jongeren voor overlast zorgen? Dat is een taak voor het jeugdwerk, de politie en de buurt. Het gaat om met elkaar regels afspreken en zorgen dat die nageleefd worden.