Het wil maar niet vlotten met de OV-Chipkaart. Het grote project om een chipkaart in te voeren als enig vervoersbewijs in Nederland. Niet alleen is het ding uitermate klantonvriendelijk voor reizigers die maar af en toe reizen, het systeem wemelt voorlopig nog van de fouten.

Invoeren

Ook het invoeren van de kaart gaat niet zonder slag of stoot in Zoetermeer. Is het al een tijdje mogelijk om met de bus gebruik te maken van de chipkaart, de randstadrail laat nog op zich wachten. Naar verluid ( hoorde ik recentelijk van een medewerker ) zijn er nog ’softwareproblemen’ die opgelost moeten worden. Extra vervelend is dat per 11 februari in heel het land ( zie reacties onder ) alleen de strippenkaart wordt afgeschaft, maar dat we dan nog steeds niet in de randstadrail terecht kunnen. Een onacceptable situatie naar mijn mening!

Kosten

Ook zijn de kosten in heel het land toegenomen volgens onderzoek van diverse SP-collega-afdelingen.? In Zoetermeer heb ik daar ook al de eerste verhalen van gehoord. Lokaal zou het soms zelf om een verschil van 25% gaan! En ook dat is niet volgens de afspraak. Het lastige is aangezien Zoetermeer bijna geheel in 1 zone viel met het oude systeem het moeilijk vergelijken is.? Op langere afstand en het veelgereden traject tussen Zoetermeer en Den Haag zou de prijs ongeveer hetzelfde blijven.? Waar het ergens duurder wordt dient het ergens anders zelfs goedkoper te worden.? Maar dat is dus voorlopig niet te controleren..? We blijven het allemaal wel nauwgezet in de gaten houden. Pas ergens in februari zal blijken of de praktijk hetzelfde is al de theorie van de vervoersbedrijven.

Blijft staan dat het geheel niet aanmoedigd om het OV te gebruiken. Stel dat ik wanneer ik een autoritje zou willen maken ik eerst naar een winkel moet om een kaart te bemachtigen, die vervolgens ergens moet opladen en dan pas kan reizen? Dat zou niemand accepteren..