Maandagavond was er in het bedrijfsrestaurant een avond over de Denemarkenlaan. O.a. door suggesties van de SP die? ook goed vielen bij de wethouder is het stuk grasveld / parkeerterrein op de Denemarkenlaan gereserveerd voor jongerenvoorzieningen, zoals woningen.

denemarkenlaan_zaal

Om het een mooi extra stukje centrum te maken denkt het college aan -naast wonen- ook andere voorzieningen die wellicht nog missen. Samen met jongeren van de DAPA en andere belanghebbenden hebben we besproken wat dat zou kunnen zijn.

denemarkenlaan_knip

Velen missen voorzieningen als eetcafe’s, uitgaansgelegenheden voor 21+, plekken om sociaal samen te zijn, betaalbare woningen ( geen verrassing natuurlijk ) en plaatsen met optredens, culturele activiteiten enz. Kortom wel ongeveer waar de analyse lag wat de goede en slechte kanten van Zoetermeer als stad zijn. Meer bruis in het centrum graag.

denemarkenlaan_knippenplakken

Tot slot wel een kanttekening bij de avond. Als het gaat over jongeren, wie nodig je uit? Het college bedacht dat het slim was om studenten dus v/d DAPA uit te nodigen. Eigenlijk is dat niet representatief voor jongeren in de stad. Niets ten nadele van hun enthousiasme, maar ik hoop dat het college in elk geval ook verder vraagt bij het uitwerken v/d plannen. Een cynicus zou spreken van lease-jongeren, maar dat zou te negatief zijn.

denemarkenlaan_moodboard

Zelf zie ik een combinatie tussen wonen, werken en kleinschalige horeca wel zitten – als het allemaal past – . Maar natuurlijk moet het stadshart ook gewoon levendiger worden. Een van de goede suggesties die ik hoorde: koppel wonen aan studeren,? soort van campus-idee.? Kom je hier studeren dan kan de instelling gedurende die tijd huisvesting aanbieden. Ik ben benieuwd wat er uitkomt. Maar een ding is zeker: huisvesting voor jonge mensen is hoog nodig om de stad ‘bruisender’ te maken.

(Foto’s met dank aan 0elbrich)