De VVD is haar ‘verkiezingscampagne’ begonnen door te beginnen over de koopzondagen in Zoetermeer ( ook via oneindige herhalingen op twitter ) . Kennelijk denken de liberalen hier flink mee te kunnen scoren. Wellicht is dat ook wel zo.

De SP is niet zo enthousiast over meer koopzondagen. Natuurlijk lijkt het aantrekkelijk om altijd te kunnen winkelen. Maar er zijn nog wel wat mitsen en maren. Er wordt niet meer uitgegeven in winkels als er koopzondagen zijn, maar de omzet op andere dagen gaat wel naar beneden.

Het maakt het voor kleine ondernemers daardoor moeilijker te concurreren tegen de grote winkels die personeel in loondienst hebben. Op zaterdag keldert de omzet dan. De kleine zelfstandige heeft dan de keuze tussen of zondag open zijn of minder omzet meepakken.

Daarnaast is het de vraag of de samenleving – die toch al zo in het teken staat van consumeren – gebaat is bij winkels die altijd open zijn. Toegegeven voor de haastige mens van tegenwoordig soms best handig, maar de voordelen van eens per week een rustdag zonder de hectiek van alledag moet ook niet onderschat worden. En als ineens veel meer mensen ook nog op zondag moeten werken dan is het afspreken ( bv familiebijeenkomsten ) ook steeds lastiger.

Niet iedereen is dan ook even blij met het voorstel. Tot slot is het beroep op Zoetermeer als ‘toeristenstad’ vanwege de ‘leisure’ tamelijk onzinnig. Bewijs eerst maar dat door al die mensen die met de auto van en naar ‘leisure’ gaan, ook komen winkelen in het centrum. Het klinkt mij niet echt geloofwaardig.