oosterheem_hekwerk

Oosterheem

Er is een interessante trend gaande bij nieuwe projecten in Zoetermeer waar ik hier eens de aandacht voor wil vragen. Voor wie niet bekend is met het begrip:

Een gated community is een woonwijk waarvan alle in- en uitgangen afgesloten zijn zodat er controle is op wie er de wijk in- en uitgaan. In de volksmond wordt ook wel gesproken van een hekwerkwijk.

Bovenstaande foto is van Oosterheem. Voor Palenstein-West zijn ook recentelijk plannen gemaakt waaronder huizen met afsluitbaren ‘binnenhoven’. Gelukkig is onze samenleving niet zo ongelijk als enkele in het wikipedia-artikel genoemde landen, maar het is een opvallende trend.

In plaats van oplossingen zoeken voor sociale problemen is er een vlucht naar ‘afsluiting’. Eerst de vlucht uit de grote steden naar de buitensteden, daarna steeds meer ingesloten van de sociale omgeving. Het lijkt op wat er in de VS dertig jaar geleden is gebeurd.

gated_sydenham

Sydenham, UK – foto lydiashiningbrightly’s / flickr

Ik kan best begrijpen dat sociale controle met weinig mensen een stuk beter en handiger is. Ook begrijp ik dat mensen rust, veiligheid en alles wat met prettig leven heeft te maken willen.? En ook dat beperkte natuurlijke afsluiting daarbij helpen ( we zijn gelukkig nog niet zo ver dat we alles met bot hekwerk afsluiten en mensen zich volledig ontrekken aan samenleving en sociale cohesie ).

Maar toch is er een duidelijke trend waarneembaar. Zelf ben ik dan persoonlijk in andere steden erg gecharmeerd van samen de buitenruimte delen. Zoals te zien in het Zuiderpark (Den Haag) op warme dagen, maar ook de lommerijke oevers in Berlijn waar iedereen door elkaar recreert.

Daarom wil ik van de gelegenheid maar eens gebruik maken om de volgende vraag te poneren: om van Zoetermeer een fijne leefbare stad te maken / te houden zijn genoemde ontwikkelingen juist goed ( sociale controle ) of moeten we er harder aan trekken om mensen meer elkaar te laten ontmoeten in de buitenruimte met soms wrijvingen onderling ( bredere sociale controle? ) . En kan dat wel in achtertuin-barbecue-cultuur-Nederland?

In plaats van mijn mening door uw digitale strot te duwen ben ik benieuwd wie dit leest en mij ( ons, de SP ) daar inzichten in kan verschaffen!