Eindelijk weer eens wat aandacht voor grondspeculatie en bouwen voor leegstand. Eerder had Jansen&Jansen het er al over bij het stuk over kantoorleegstand. En (tevens VPRO) Landroof had er ook een aflevering over.

Helaas is het een enorm landelijk probleem waar we als lokale fractie weinig mee kunnen. De keuze is eigenlijk of zelf de huid duur verkopen of iemand anders met de winst er vandoor laten gaan. De SP-fractie pleit er overigens wel voor om de grondprijzen aan te passen zodat betaalbare woningbouw mogelijk is.

Maar een privé-persoon, zoals de grondspeculant in het stuk, zal daar geen boodschap aan hebben. En dan komen de lasten voor dergelijke bouw bij de gemeenschap te liggen of via de hypotheek van de mensen. Dat laatste heeft dan weer als gevolg dat de hypotheekrente-aftrek op termijn onbetaalbaar wordt en dus komt het via die omweg weer bij de gemeenschap te liggen.  Lokaal is er overigens ook weinig animo voor om te doen wat mogelijk is, vaak telt het bedrag onder de streep meer, terwijl het wel iedereen raakt – hoe dan ook.

En nog vaker wordt besloten bij dure grond om er kantoren (of bedrijven) op te bouwen. Dat zijn namelijk handelsobjecten waar je in de boeken ‘rendement’ op mag rekenen – vol of niet.  En zo komt het dat een huis in Zoetermeer jaren op zich laat wachten terwijl je morgen een kantoor kan hebben.

Kijk het interessante netwerkstuk in twee delen: Deel 1, Deel 2