De titel zou zo uit de SP-koker kunnen kopen. Toch is dit hoe Eneco zichzelf in de toekomst ziet.  Althans volgens een presentatie waar ik vrijdagochtend was. Eneco had namelijk besloten ook eens raadsleden uit te nodigen in deze hectische tijden op de energiemarkt.

Opvallend is ook de koers van Eneco richting de overheid. Om werkelijk decentraal (wind,zon,warmtekracht etc)  energie te kunnen opwekken heb je nogal wat nodig. Namelijk een energienet dat dat aan kan, maar ook de medewerking van de gemeente, ontwikkelaars, woningbouwcorporaties, woningeigenaren en ga zo maar door.

Dan rijst natuurlijk de vraag of het dan slim is als overheid om zo’n bedrijf in de verkoop te zetten of juist dichtbij te houden? Korte lijnen naar Rotterdam of teleconferencen naar weet-ik-waar.  Diplomatiek gezegd: ik ben niet de enige die die vraag stelt.

In mijn schriftelijke vragen van laatst heb ik die vraag ook gesteld overigens. Wat mij betreft gaan we veel beter samenwerken ( ook voor Duurzaam Zoetermeer! ) zodat het ook echt weer ons energiebedrijf (van de mensen) wordt! Ook dat geluid hoor je de laatste maanden steeds vaker. De overheid heeft zichzelf veel te veel op afstand gezet bij cruciale onderdelen van de samenleving.

( We staan trouwens vanmiddag, 25 april, in het stadshart met een kraam over dit onderwerp )