eneco_logo100Nee, niet in onze gemeente, maar in Den Haag was er afgelopen maandag een debat over de toekomst van Eneco als publiek bedrijf. SP Tweede-Kamerlid Paulus Jansen ging in discussie met een vertegenwoordig van Eneco en een lobbyist voor marktwerking in de energiesector.

090331_kombrink_enecodebat

Alle argumenten passeerden de revue. De zaal was in grote mate voorstander van het behouden van Eneco en dus tegen eventuele verkoop van aandelen Eneco. Opvallend waren de uitspraken van de vertegenwoordiger van Eneco zelf.? Zij zien zichzelf liever duurzaam worden dan verkocht worden.  Het veelgehoorde argument dat een groot energiebedrijf beter en goedkoper kan werken door inkoopvoordeel wordt niet gedeeld.? Dat argument is ?weinig analytisch? en meer gehoord in de bestuurskamers dan bij mensen op de vloer.

Daarnaast blijkt volgens onderzoek (onder 80 bedrijven)  dat een energiebedrijf met zo?n 2-2,5 miljoen aansluitingen ( zoals Eneco ) vaak beter werkt. Eneco hekelde dan wel weer de opstelling van de gemeentes die zich eigenlijk nooit als actief aandeelhouder opstellen, maar alleen interesse hebben in de dividend. Dat is iets om in onze raad ook eens over te gaan praten. Immers hebben wij ook een duurzaamheidsopgave, dat zou goed in samenspel kunnen.

090331_ingrid_baart

Daarna was er een kort debat tussen raadslid Koen Baart (PvdA) en Ingrid Gymorei (SP) over de toekomst van Eneco. Ook daar was de uitkomst na enige tijd dat het geen goed idee was. Helaas wilde de PvdA niets toezeggen in verband met collegebeslommeringen en fractieoverleg ( jammer ) maar het neigt naar een ?behouden van Eneco?. Zie ook het nieuws op de site van Den Haag.

Daarmee zou dat de derde grootaandeelhouder zijn die ( na Rotterdam en Dordrecht ) ‘nee’ zegt tegen verkoop. En daarmee is het ook gelijk duidelijk hoe slecht onze vragen in Zoetermeer zijn beantwoord. Daar komt ook een vervolg op!