Onlangs behandelde ik hier al de antwoorden – die in mijn ogen ontoereikend zijn – over Eneco. Daarin stelde ik al dat een beroep op wet FIDO ( FinanciĆ«n decentrale overheden ) wel voorbarig en wellicht niet mogelijk is.

Ik heb dat ( via onze beroemde korte SP-lijntjes ) voorgelegd aan ons Tweede-Kamerlid Paulus Jansen die de energiebedrijven onder zijn hoede heeft. Hij was daar iets stelliger in dan ik ( ik kende de wet niet ) en gaat daar vragen over stellen aan de minister in de Tweede-Kamer.

Zelf zullen we nog nadere vragen stellen omdat het aan duidelijkheid te wensen overlaat. Wat als een paal boven water staat is dat energiebedrijven vanwege het maatschappelijk belang gewoon moeten toebehoren aan de mensen. Wel mogen die winsten gestoken worden wat mij betreft in lagere energielasten, maar dat is een andere discussie.