Afgelopen week zijn de schriftelijke vragen van de SP over Eneco beantwoord. Een daarbij is ook de kogel door de kerk. Kennelijk staat Eneco in de etalage. Dat roept bij mij weer allerlei vragen op.

Volgens het college moet het zelfs volgens wet FIDO de aandelen verkopen. Vraag is dan waarom ze ze nu nog steeds hebben. Overtreding van eigen regels of wordt de soep niet zo heet gegeten? Iets om uit te zoeken. Bovendien wordt in dit artikel al scherp gesteld dat een gemeente toch al financiele risico’s loopt. Ook al is het een opinie, het spoort niet met elkaar.

Ook het antwoord op vraag 6 is vreemd, want hoe kan een college beantwoorden dat het niet onder druk staat als de sociale partner in andere handen (mogelijk) over gaat? Nu staat het er goed bij met Eneco inderdaad. Gelukkig kunnen de aandeelhouders gaan morren als dat anders zou zijn.

Wat overigens ook vreemd is is dat Nuon bijvoorbeeld wordt overgenomen door een staatsbedrijf omdat Nederland het eerste land is wat zo nodig de energiebedrijven moet splitsen (SP was overigens tegen) en vervolgens privatiseren. En wat als bij de volgende crisis ineens de energiebedrijven – net als de banken – gaan kraken? Het lijkt mij een risico, maar het college ziet dat kennelijk anders.  In elk geval is het iets om in de gaten te houden.

De SP heeft ook een themasite over de verkoop van de energiebedrijven:  Ze zijn nuts!