In de commissie ging het afgelopen woensdag over Duurzaam bouwen, een uitwerking van Duurzaam Zoetermeer. Duurzaam bouwen heeft een aantal doelen. Naast natuurlijk groener en verantwoorder bouwen is het ook mogelijk om te besparen op energieverbruik door slimmere oplossingen toe te passen dan in het verleden is gebeurd.

Veel van deze technologie is overigens niet nieuw maar soms zelfs al eeuwen uit. Pas sinds de laatste tijd is het echter weer in de mode, soms zeggen zelfs hype. Maar goed, kennelijk is dat nodig om het onderwerp ook echt op de agenda te zeggen. Het doel heiligt het middel zo. Het is wel te hopen dat het niet blijft bij goede voornemens en buzzwords.

In elk geval ben ik benieuwd naar de uitwerking van de nota. Wij hebben het college gevraagd aandacht te besteden niet alleen aan bouw en verbouwing op een duurzame wijze, maar ook als het gebouw aan het ‘eind van het leven’ aankomt. Bijvoorbeeld door bij de bouw al rekening te houden met verandering van bestemming. Dan kan bv een leegstand gebouw makkelijker en goedkoper dan nu veranderd worden ( van kantoor naar wonen of anders ). En ook bij eventuele sloop dat veel herbruikt kan worden. Nu is het gros van sloopafval puin wat nergens anders voor gebruikt wordt dan storten. Zonde van de materialen natuurlijk. Dit is overigens een van de kernen van het veelgehoorde cradle-2-cradle principe ( ook zo’n zoemwoord ).