Victoria Koblenko en Puck Kniesmeijer nemen bouwplannen in Nederland onder de loep in het VPRO-programma Landroof.

Een grappig programma waar ik recentelijk tegenop liep en al een tijdje loopt: Vpro’s landroof. Een soort van documentaireserie rond Ruimtelijke Ordening. Inspraak, eigendomsverhoudingen, rapportenwoede en het belangrijke “van wie is het land eigenlijk?” komen aan het beurt.

Goed te zien is hoe vaak burgers nogal gepasseerd worden voor grote bouwbelangen. Projectontwikkelaars, overheid, corporaties en bouwbedrijven hebben enorme belangen (winsten) te halen en daar zit de lastige burger maar een beetje tussen.

Ik worstel altijd een beetje op dit weblog hoe dit soort problemen makkelijk inzichtelijk te maken zonder stapels aan jargon, dit programma maakt het in elk geval makkelijker.

Kijk naar: Landroof!. Overigens zit er op de website ook nog een bekende tussen.