In het kader: “Hoe gaar kan je plan worden” hebben we het besluit genomen om vanaf Sighisoara naar Dumpreveni te reizen per trein en vandaar 80+ kilometer dwars door Saksland te lopen, liften en klooien. Op naar Victoria en het Fagaras gebergte. De lonely planet heeft er drie woorden voor over en verder is er volstrekt en helemaal niets.


Rijdende trein: het kan altijd garer

Van Dumpraveni naar Biertan ( 10 km ) krijgen we spontaan een lift van een oude man in een even zo oude vrachtauto. Zelfs zonder te vragen of te liften. Mensen in dit gebied zijn superaardig, stug en nieuwsgierig.

We worden door kinderen ondervraagd in het Frans en Duits. In plaats van toeristen die bezienswaardigheden bekijken zijn we zelf de bezienswaardigheid geworden. Hoe verder we komen hoe meer. Biertan is vrij toeristisch als dagtrip en heeft daarom 2 winkels en een restaurant. Een hele luxe in deze buurt.


Dol op de EU

Maar dan lopen richting Richis ofwel Reichersdorf en dan begint middle-of-nowheristan. En vanuit de korenvelden in een groot centrum:

26 graden, 14.1 kg op mijn rug en naar Agnita is het vanaf Richis een goede 20 kilometer. Gelukkig is het pas 12:30, maar toch. De doorgaande weg in de buurt:

En dan kom je in de suburbs van Provinsor met nog 19 km te gaan:

En dan heb je het gehad plusplus. Er is overigens wel een buurtbus van Mediasc met opschrift: Berg en Bos – Bergschenhoek.

Maar zoals gezegd: mensen zijn vriendelijk in dit deel van de wereld. Een bekende filosoof heeft ooit gezegd dat hoe minder men heeft hoe hulpvaardiger men is. Afgezien van de verbaasde blikken, de kinderen die nog nooit iemand ‘van buiten’ hebben gezien en de paard en wagens.

Net buiten Provinsor krijgen we binnen 10 minuten een lift – eerste stop. Voor zover heeft Roemenie een stoppercentage van 150% ( een keer ongevraagd ). Let wel: ongeveer elke anderhalf uur komt er een auto langs.

Vervolgens gaan we met 110 km/u naar Agnita. Oppikkers is een vader met Duits-Engels sprekende dochter die het kennelijk wel grappig vind om compleet gare figuren op te pikken. We hebben een voettocht van 25 kilometer er op zitten in de hitte en dan zie je er niet op je best uit. Agnita! Thuis voor +/- 3000 mensen. Grote stad! Ze hebben winkels, wow.