Het nieuws over het nieuwe Stadsmuseum en Greg&Baud ( theater ) is blijkbaar als een bom ingeslagen. In elk geval bij de media. Het AD had er een groot artikel over onder meer. Daarin werd geheel ten onrechte gesteld dat wij kennelijk tegen de komst van een groter stadsmuseum zijn. Waar ze die wijsheid vandaan halen weet ik niet. Ook RTV-West belde mij vanmiddag hierover.

De aanleiding was de bijeenkomst afgelopen dinsdag bij Greg&Baud over de toekomst van de culturele voorzieningen in Zoetermeer. Althans het (amateur)toneel, stadsmuseum en wat er mee samenhangt.

Eigenlijk is op die avond weinig nieuws verteld. Het was wel een erg lange zit. Waar ik wel reikhalzend naar uit keek was in elk geval nieuwe informatie over de kosten en de mogelijkheden bij de Dobbe (culturele as).

Voor de fractie waren de hoge kosten géén verrassing. Ten eerste was dat al half aangekondigd in de raad, maar met wat nadenken kan je je voorstellen dat 2000 m2 voorziening plus parkeergarage geen sinecure is. Het geheel kost 9 miljoen euro om te bouwen. Dat is een bedrag waar eenmalig best geïnvesteerd kan worden. We hadden afgelopen jaar flink over en ook de reserves zijn gevuld.

Voor ons minder een probleem dan de vaste lasten van ongeveer 1.5 miljoen euro per jaar. Dat is dus voor het stadsmuseum plus met filmhuis. Het CKC drukt daarbij ook al voor 2.3 miljoen op de culturele begroting. En dan is er verder nog geen oplossing de problemen van Greg&Baud. De vraag is dus of de gemeente dat kan en wil betalen.

Voor de SP is in elk geval duidelijk dat het stadsmuseum en filmhuis zeer goede ideeën zijn. Ik hoop dat er elders geld valt te vinden, bijvoorbeeld door aansluitende horeca om de hele exploitatie wat goedkoper te maken. Of wellicht kan het toneel ook een rol spelen op die locatie. Het is immers goed bereikbaar en in het zicht. Dan kan je twee vliegen in één klap zijn.