Morgen in de commissie Ruimte wordt er op initiatief van enkele partijen (D66,SP) een discussie gevoerd over de vraag of wij ook hier moeten gaan experimenteren met goedkoper of zelfs geheel gratis openbaar vervoer.

Ondertussen wordt er al een tijd op los geëxperimenteerd met wat wel werkt en niet. Zo kan je wellicht alleen 65-plussers gratis OV geven, of mensen met een Zoetermeerpas, of iedereen. Of het juist goedkoper maken. In elk geval legio aan mogelijkheden en ideeën.

Een van de belangrijkste vragen waarover de meningen nogal verdeeld zijn is of een goedkoper ticket mensen wel in het OV en uit de auto krijgt. De term ‘openbaar vervoer is nooit gratis’ vindt ik trouwens persoonlijk een slecht argument aangezien nu 60% al wordt betaald door de overheid en de rest slechts via de tickets binnenkomt. Waar je ook weer allerlei systemen voor moet kopen om dat in goede banen te leiden (automaten, klantenservice, papier voor tickets etc etc).

Om alvast op de warmen voor de discussie heb ik even een klein staatje gemaakt:

Autoprijs is wat routenet mij vertelde met mijn kleine Suziki Swift. De wagenprijs is het ticket wat je in de randstadrail zelf kan kopen. Alle tarieven zijn voor een enkele reis. Alles vanaf Centrum West, behalve NS – vanaf station Zoetermeer.

Wat dan vooral opvalt is het belachelijk hoge bedrag dat je in de wagen betaalt, strippenkaarten die buiten winkelopeningstijden niet verkrijgbaar zijn en de reistijd.

De auto is nu goedkoper, sneller en je hoeft niet drie dagen van tevoren te bedenken dat je een kaartje nodig hebt. Met parkeerkosten en de zuinige inschatting valt er nog wel wat aan af te dingen trouwens.

Als je het OV echt beter wil maken zou de oplossing nog wel eens normale tarieven in de lijn zelf, hoge frequentie ( rustig aan, geen haast – pakken we de volgende wel ) en een duidelijke kaartstructuur kunnen zijn.

Het belooft in elk geval een interessante discussie te worden, dat is zeker. Morgen om 20:00 uur in de raadszaal.