Het kabinet gaat de ‘lasten’ van bedrijven flink verminderen. Dat wordt altijd gebracht als goed nieuws, want goed voor de economie. Maar werkt dat zo eigenlijk wel?

Het is een publiek geheim dat multinationals en grote bedrijven vrijwel geen belasting afdragen in Nederland. Aan de andere kant hebben kleinere ondernemers het relatief zwaar, zeker als het gaat over de belastingdienst en de bureaucratie. Het zou dus voor de hand liggen om die categorie ( het kleinbedrijf ) meer te ontzien.

Of de nieuwe maatregelen daamee helpen lijkt mij in elk geval erg sterk. Het lijkt er eerder op dat de werkgevers een cadeautje krijgen en ook nog een half miljard ‘innovatiegelden’ mee. Het enige wat er normaal met dergelijke uitgaves wordt geinnoveerd is de vaardigheid om subsidie binnen te harken.

Tegelijkertijd wordt de BTW voor consumenten verhoogd. Wanneer gaat het kabinet eens wat doen aan de mensen die het zwaar hebben incluus de kleine ondernemers en niet de grootste werkgevers iedere keer belonen zodat ze zoveel mogelijk onder hun maatschappelijke verplichting uit kunnen.

(zie ook NRC-blog)