“Het rioolrecht lijkt een nieuwe melkkoe van gemeenten”, aldus woordvoerder Hans AndrĂ© de la Porte. “

Dat meldt nu.nl. Het is waar de rioolrechten de pan uit rijzen de laatste jaren, maar dat heeft weinig te maken met het ‘melkkoeien’ van de gemeentes, maar meer wat kabinet Balkenende een paar jaar geleden heeft beloofd aan ‘lastenverlichting’ voor de burger.

Wat is er gebeurd? Het gebruikersdeel van de WOZ is afgeschaft. Daaruit betaalden een hoop gemeentes ook de kosten voor het riool. De landelijke overheid heeft vervolgens bepaald dat deze belasting weg moest, de gemeentes moesten zelf maar uitzoeken hoe de verloren inkomsten ( behoorlijk veel! ) te compenseren.

Een gemeente heeft geen belastingvrijheid om overal belasting op te heffen. Een van de weinige dingen waarop dat wel kon was het zgn instellen van het rioolrecht. De werkelijke kostprijs per inwoner voor het instandhouden van het hele systeem komt neer op een paar honderd euro. Wat er nu gevraagd wordt is dus een klein deel daarvan. Helaas is het nodig om te komende jaren ook het onderhoud goed te kunnen regelen.

Zie het voorbeeld van de VNG (PDF). Kortom bedankt het (oude) kabinet maar voor deze schijnmaatregel. Lastenverlichting kan wel, maar niet door het simpelweg op het bordje van de gemeentes te schuiven. Lekker makkelijk ( waar hebben we dat eerder gehoord trouwens! )