En daar is het begin van het einde van de beloftes van de chipkaart. De chip is opnieuw gekraakt en is nog definitiever dan voorheen zo lek als een Goude kaas.

Jammer is dat het niet gelukt is. Ik had graag gezien dat het geklooi met de strippenkaart niet meer zou hoeven. Slecht verkrijgbaar en onduidelijk. De overheid en ook translinksystems ( de uitvoerder ) hadden eerder moeten inzien dat kaarten gebaseerd op RFID chipsĀ  niet veilig genoeg zijn voor persoonlijke documenten. En zeker niet de goedkopere varianten die nu gebruikt zijn.

Overigens loopt straks wel half Nederland rond met dergelijke chips in het paspoort. Een verdere stap terug voor privacy en identificatieveiligheid in Nederland. Het ‘jatten’ van andermans identiteit gaat de komende jaren een grote vlucht nemen. Om bijvoorbeeld mensen illegaal in of uit de Shengenlanden te krijgen. Fraude met creditcards op deze manier is al jaren gemeengoed maar wordt angstvallig stilgehouden om geen vertrouwen te verliezen.

En nu dus de OV-chip die kopje onder dreigt te gaan in het drijfzand van de overheids ICT-projecten. Helaas is er zo lang nog doorgegaan dat de kosten in de miljoenen zullen lopen. De SP en GroenLinks vragen nu een spoeddebat met de staatssecrataris. Beter ten halve gekeerd dan ten helen gedwaald.