In de discussie rond de Vijverhoek heb ik een argument gebruikt uit een aflevering van Zembla die mij onlangs werd aangeraden: Baas in eigen buurt. Om wille van de tijd heb ik het verder niet geciteerd of aangehaald, maar het schetst wel een goede indruk wat er kan gebeuren rond participatie en inspraak.

 Een leuke, oude en kinderrijke woonwijk: de Bloemenbuurt in Hilversum. Maar waarom wordt tegenover de enige kinderspeelplek in de buurt een crisisopvang voor daklozen gebouwd? […] Om er iets aan te doen, besluit Schaap een buurtvereniging op te richten en de gebeurtenissen vast te leggen voor ZEMBLA.

Ik ben overigens van mening dat het in Zoetermeer een stuk netter er aan toe gaat in de meeste gevallen. Maar het toont ook pijnlijk aan hoe moeilijk het is om mensen actief te krijgen én hoe een gemeente kan falen in haar doen en laten.

Enfin, kijk zelf maar.