De combinatie wil blijkbaar nog niet erg vlotten. Niet alleen raakte de belastingdienst gegevens kwijt, slingeren er regelmatig USB-sticks door het land, mislukt menig overheidsproject en willen ook open standaarden niet vlotten . De volgende blunder in een reeks is een feit.

Al eerder stelde ik vragen over de veiligheid van de OV-chipkaart.  Ondertussen is de kraak internationaal nieuws. En wat blijkt vandaag? De halve overheidsbeveiliging blijkt doodleuk op dergelijke chips te draaien.

Ik ben geen veiligheidstechneut, maar mensen met basiskennis van de materie hadden dit vast al zien aankomen. Ten eerste werkt veiligheid door onbekendheid gewoonweg niet.  Daarnaast is het uitbesteden van dergelijke techniek zonder dat er uberhaupt controle over is vragen om ellende. Dit zijn lessen die zeker eind jaren ‘70 al meer dan bekend waren. Door (commerciele/politieke/overige) belangen worden deze principes blijkbaar toch overboord gegooit. Tel daarbij op dat meeste politici volledige ( ja ook met ICT in hun pakket ) digibeten zijn die veel aannemen.   En in het politieke circus zijn aannames gevaarlijk. En mogelijk zelfs staatsgevaarlijk zoals mogelijke stemcomputerfraude.

Zouden wij het accepteren als mensen zonder enige kennis van zaken in ons prive-leven binnendringen, verkeerde beslissingen maken en zelfs de controle overdragen aan enkelen? Of is die vraag retorisch?