Na de kantorenmarkt luidt de winkelbranche nu ook de noodklok. De leegstand in winkelpanden is in een aantal jaren meer dan verdubbeld. De reden is dat het aantal m2 winkeloppervlakte ook is verdubbeld terwijl mensen niet ineens meer geld uitgeven in al die nieuwe winkelruimte. Te vaak wordt er door gemeentes meer geluisterd naar projectontwikkelaars dan naar bijvoorbeeld de winkeliers van het MKB. De vraag of er behoefte naar is wordt ook niet gesteld.

Er is helemaal geen ruimtelijk probleem, maar een bouwprobleem. Er staat nu nog voor vele meters aan uitbreiding op de agenda’s. Voornamelijk in uitbreidingen van ‘malls’ en ander grootschalig spul. Overigens met erg wisselend succes. Terwijl 80.000 mensen nog immer naar woonruimte zoeken is het winstgevender om te bouwen voor leegstand. De overheid zou veel krachtiger moeten sturen. Maar goed het voor het hoofd stoten van de machtige projectontwikkelaars is natuurlijk slecht voor het ‘netwerk’ en de winst van gemeentes.