Que? Ja Thessaloniki, Griekenland. Lag niet geheel in de planning. This is your captain speaking ( wif a terrible accent! ). Sofia is too much fog and not reachable for the next three days. We land at Thessaloniki International Airport.. Kgggk

En we waren er al wat zenuwachtig over. In Wenen was onze vlucht de enige die actually ging naar Sofia. Eentje had een aankomst vertraging vanuit Sofia van 19:50 tot 14:20 ( volgende dag – I kid you not! ) . En de heenvlucht iets later ging ipv op 16:10 pas om 10:30 volgende dag ( kid you not again! ). Anyway Thessaloniki dus. Eerste stapjes ook op Griekse bodem.

Griekse puinhoop. Busje komt zo. We nemen stelling op het rookplaza. Naast ons killen een paar jongeren een flesje Whisky en wat Ouzo. Kinderen bleren, Bulgaren schelden. Geinig altijd wel dit soort landen!

We zitten bijna met allemaal Bulgaren uit den vreemde trouwens. Duits, Frans, Vlaams, Nederlands en vooral veel Bulgaars wordt er gesproken.

De busreis was een soort van vreemdelingentocht. Eindeloze slingerroutes in een oude gare bus en vooral geen snelweg maar bergdorpen, scherpe bochten en vreemde wegen. Gezeur bij de grens en een gestressde Griekse chauffeur ( die begreep ongeveer net zoveel Bulgaars als wij! ). Rond Sofia durft die bus niet harder dan 60 in bochten en sommige stukken. En terecht zie ik later, want we rijden zo ongeveer over puur ijs. In de lucht hangt een soort witte soep die blijkbaar stug genoeg is om vliegtuigen niet te laten landen.

sofia_met_goed_weer.jpg
Strandweer in Sofia

In plaats van 9:25 ‘landen’ wij om 20:00 – bijna 12 uur later – op Sofia -not so international- busplatform. Taxi snel gevonden, hostel ook. We zijn nu meer dan 38 uur wakker geweest, hebben vier landen aangedaan en een paar duizend kilometer gereist.

Kortom tijd voor bier wou ik maar zeggen. Vruchten plukken. Kerstavond doet met Sofia wat een neutronenbom hoort te doen. Alles is dicht, alles is uitgestorven. In hartje centrum komen we ongeveer 3 mensen tegen. Het enige wat nog wel open is is de Engelse pub. Die overigens niet minder uitgestorven is daarom. Er zit een Bulgaarse familie ( volgens mij de eigenaren ) aan het traditionele kerstmaal met onder andere Banitza’s e.d.

sofia_heggenknipper.jpg
Monument van de onbekende heggenknipper

Ik bestel een Shopka salata en een Zagorka (bierrr) en we kijken naar traditionele pop-folk met uitbundig opgemaakte dozen. Dat is moeilijk uit te leggen, dus ik plaats later wel een filmpje!