Het nieuwsbericht over de begrotingen zegt waarschijnlijk een hoop. Mijn persoonlijke teleurstelling was ons voorstel mbt tot het afschaffen van de precariobelasting. Dat is belasting op zaken die op gemeentegrond gezet wordt. Vooral belasting op het hebben van een terras.

De opbrengst was afgelopen jaar maar liefst 37.000 euro, dat is op de begroting van de hele stad een promille ongeveer. Maar brengt wel allerlei administratie met zich mee, ook voor de terrasuitbaters. Terwijl we juist in Zoetermeer streven naar meer terrasruimte! Dit lijkt mij in elk geval geen aanmoediging.

Ik kan nog begrijpen dat deze raad niet zo vooruitstrevend is om iets van leegstandsbelasting of reclamebelasting in te stellen om enerzijds leegstand te bestrijden en anderzijds meer na te denken of de vulling van de openbare ruimte. Daar is trouwens ook veel meer geld mee gemoeid. Maar waarom die ene lullige maatregel niet gewoon terugdraaien in het kader van voortschrijdend inzicht is mij echt een raadsel. Wellicht omdat wij niet hebben meegetekend met het ‘verzamelvoorstel’ of we niet hard gelobbyt hebben rond de fractiekamers? Wat mij betreft in elk geval een gemiste kans.

Sowieso ben ik nogal teleurgesteld eigenlijk. Bijna 19 uur totaal debat en de discussie vond ik vrij aardig gaan, tenminste onder collega-raadsleden. En dan toch op het laatste moment zo raar omgaan met de besluitvorming gaf ons toch wel een behoorlijk bittere nasmaak.