Dat was de boodschap van een recente Tegenlicht aflevering. Treurig om te zien dat goed-geintegreerde mensen door de verharding van de samenleving (en het huidige xenofobe anti-buitenlander gemekker) zich steeds minder thuis voelen. Het lijkt mij ook vermoeiend om je zelf constant te moeten bewijzen. Sommigen zijn hier helaas nog altijd meer gelijk dan anderen.

Ik vermoed dat het media-beeld ook een behoorlijke rol speelt. Elke dag is er wel weer ‘nieuws’ dat deze of geen allochtoon zich weer heeft misdragen, terwijl andere problemen ( ‘blanke’ probleemwijken bestaan ook ) minder aandacht krijgen. Vaak is het meer een gevolg van sociaal-economische positie dan huidskleur of afkomst. Zelf heb ik gewerkt in Bos en Lommer (A’dam) en nu in de Agnesiebuurt (Rotterdam Noord) en veel problemen worden schromelijk overdreven. In mijn flat in Meerzicht woont van alles door elkaar en ik vind dat al 7 jaar een stuk gezelliger dan het saaie Seghwaert.

Misschien moeten de mensen die juist willen samenleven ook eens harder gaan roepen dat het soms heel goed kan. Maar goed tevreden mensen zijn (helaas) geen nieuws en ik kan me voorstellen ( ook van kennissen ) dat het tegendeel bewijzen contraproductief en heel vermoeiend kan zijn. Zeker als je gewoon Nederlander bent!

Kortom : De Tegenlicht aflevering. Vrolijker word ik er niet van helaas.