Marktwerking is natuurlijk het beste wat je in je samenleving kan wensen. Dat weet iedereen. Die communisten in Zuid-Amerika hebben er dan ook niets van begrepen. Schande! Terreur!

Twee weken geleden was Constituci?n het toneel van de ergste woedeuitbarsting van gefrustreerde treinpassagiers. Nadat in de avondspits het verkeer weer eens volledig was vastgelopen, stak de menigte de loketten in de brand, vernielde kantoren en leverde een urenlange veldslag met de oproerpolitie die traangas en rubberkogels nodig had om zich de passagiers van het lijf te houden.

Kirchner reageerde toen al door de twee lijnen die de meeste problemen geven, te onteigenen en weer onder staatsbeheer te plaatsen, ?wegens ernstige en herhaalde tekortkomingen in de naleving van het concessie-contract?.

Beide waren sinds de privatisering in handen van een bedrijf van de omstreden zakenman Sergio Taselli, een specialist in het opkopen van bijna failliete bedrijven. Die voerde zo?n wanbeheer dat hem in 2004 al eens een lijn werd afgepakt. Taselli investeerde nauwelijks, maar streek wel een hoop subsidie op: vijf miljoen euro in de maand.

Hele artikel