Het kabinet is zojuist gevallen nadat D66 uit de regering is gestapt. Bij mij heerst een dubbel gevoel tussen eindelijk! en jammer dat het over een relatief klein puntje als Hirshi Ali moet.

D66, de partij die al versleten werd als D360 vanwege het vele draaien de afgelopen jaren moest zich blijkbaar een keer wreken over het debacle rond Uruzgan. De gang van zaken rond de zoveelste blunder van Verdonk werd gelijk grif aangegrepen.

Jammer vind ik dat D66 nu pas besluit niet met dit kabinet verder te willen. Naar mijn mening zo?n drie jaar te laat. Dit kabinet was een regelrecht blunderkabinet waar bewindslieden tot alles in staat waren om maar in het pluche te blijven.

Zo was er bijvoorbeeld geen woord over de doden van de Schipholbrand, de onterecht uitgezette mensen naar Congo, de Syrische veiligheidsdienst die hier haar gang mocht gaan en het uitzetten van mensen naar Iran. Zaken waarover een organisatie als Amnesty al jaren kritiek heeft. Maar dat was blijkbaar niet recht door zee genoeg. Het heeft wel mensenlevens gekost, maar dat stappen we in Nederland steeds makkelijker over heen. Ook bijvoorbeeld het feit dat de bajesboot in Rotterdam net zo onveilig is als de schipholcellen.

En dan hebben we de andere ministers nog niet eens gehad. De Parkmoorden, de rotzooi van het OM, de slechte reintegratiebureaus, de mensen die onterecht uit hun WAO getrapt zijn de bijstand in, de WWB, de plannen om de publieke omroep de nek om te draaien, de vercommercialisering in de zorg, de slechte staat van het Nederlandse onderwijs.

Een ding heeft dit kabinet w?l bereikt en dat is dat dit jaar voor het eerst meer mensen Nederland verlaten dan er binnen komen. E?n ding is duidelijk: vanavond laat het kabinet Balkenende II een chaotisch en verdeeld land achter ?