(Geschreven voor Sargasso)

Het gesprek van de week in Oekra?ne is ?Fuck Europa?. De pijnlijke uitspraak van Amerikaanse diplomate Victoria Nuland tegen ambassadeur Pyatt. De uitspraak valt te begrijpen aangezien de VS voorstander is van de sanctie-dreiging, terwijl Europa het pad heeft gekozen van eindeloze oproepen en discussies. Kennelijk is de stroperigheid een ergernis in het diplomatieke circus. Daarnaast werden ook de hoofdrolspelers van de Oekra?ense oppositie gefileerd. ?Klitsch? ( Klitschko ) is ongeschikt om te regeren. Merkel noemde de uitspraak ?onacceptabel.?

De hopeloze verdeeldheid van de Europese Unie heeft het toch al niet grote enthousiasme voor Europa niet doen toenemen. Het oostelijk deel van de EU, met de Baltische staten en Polen voorop, zouden het liefst morgen nog de solidariteit uitroepen met de opstand. Er is nog een historisch appeltje te schillen met grote broer Rusland. Het andere deel van de EU heeft vooral de Russische handelsbelangen in het vizier en wil zich niet in een politiek mijnenveld storten. Feitelijk maakt dat de EU (opnieuw) tandeloos en iedereen weet dat.

Atta boy

Dan de positie van de Verenigde Staten. Uiteindelijk draait dat, net als bij Georgi?, om het weerhouden van de grote oude vijand haar Sovjet-imperium opnieuw te bouwen. Een moderne Koude Oorlog, zo u wil. Een mindere cynicus zou ook kunnen wijzen op het belang van een grote democratische staat in dit deel van de wereld. Dat heeft niet alleen invloed op buurland Wit-Rusland, maar tot alle oostelijke oud-Sovjetstaten waar eigenlijk vrijwel geen enkel land een functionerend democratisch instituut heeft.

Hoe dan ook lijkt het er op dat de ?Atta boy? van Joe Biden richting Viktor Janoekovitsj heeft voorkomen dat de noodtoestand is uitgeroepen die het de regering in staat kon stellen om met het leger een einde te maken aan ?Maidan?. Dat zou tot bloedvergieten hebben geleid en wellicht het einde van staat Oekraine, aangezien het westen (van het land) zoiets niet geaccepteerd zou hebben.

waarschijnlijk is gecre?erd door Rusland. Wellicht extra pijnlijk na alle onthullingen over de NSA en Snowden: de Russen hebben daar geen moeite mee. Terwijl Rusland regelmatig waarschuwt dat andere landen zich niet met Oekra?ne dienen te bemoeien of anders, lijkt het alsof Poetin Oekra?ne behandelt als opstandige provincie.

FSB-stempel

De systematische mishandelingen en ontvoeringen van activisten en journalisten door onbekende mannen met ?Russisch accent? hebben een ?FSB?-stempel over zich. Zelfs de aangenomen ?wet op de dictatuur? is vergelijkbaar met de wetgeving van Rusland en volgt eenzelfde strategie.

De reactie op de het lek in Oekra?ne zelf was een hele andere dan die van de EU (boos) of diverse partijen die Amerika imperialisme verwijten.

De regering (en de Russische media) suggereren dat de activisten op Maidan allemaal spionnen van het westen zijn die dagelijks betaald worden om het land te destabiliseren. Het meest bizarre verhaal dat de ronde heeft gedaan in de Krim is dat de Amerikaanse vloot ?pyschotropische?, kennelijk gestationeerd in de Zwarte Zee, straling gebruikt om mensen te hersenspoelen in Kiev.

Dit lek kan worden gezien als het ultieme bewijs dat Amerika niet de oppositie of activisten heeft gekocht voor hun eigen malafide doeleinden en is door activisten ook als zodanig verwelkomt. Zij pushen het filmpje, vertaald in het Russisch, ook richting tegenstanders en sceptici. Daarmee lijkt het zijn doel voorbij te schieten.

Desinformatie werkt niet

Het laat ook zien dat de tactiek van desinformatie niet werkt. Waar de machthebbers voorheen, in Sovjettijden, nog een eigen werkelijkheid konden cre?ren door desinformatie en het uitspelen van diverse zijden worden dergelijke verhalen nu snel doorgeprikt. Wie wil kan snel op de hoogte zijn. Voorheen zouden de gruwelijke filmpjes van mishandelde activisten nooit ergens gepubliceerd worden.

De hang naar een collectieve illusie is nog steeds sterk. Tot in de hoogste regionen van de regering wordt het verhaal van Amerikaans geld als plausibel gezien. Bijvoorbeeld rond de mishandelde activist Bulatov die moest toegeven geld te hebben aangenomen.

Niet als poging tot het cre?ren van een ?martelaarsfilmpje? zoals je dat elders ziet, maar gewoon doordat het gezien wordt als de waarheid die de activisten proberen te verbergen. Met hard genoeg slaan komt vanzelf de waarheid boven.

Overwinning of de dood

Wellicht is dat ook de kern waarom de regering zo onvoorstelbaar escalerend heeft gereageerd op de protesten. Ten eerste: als er wordt betaald dan is dat niet eeuwig vol te houden, dus zolang je de situatie negeert verliest er iemand dagelijks veel geld. Ten tweede zullen gekochte activisten niet lijf en leden riskeren voor je broodheer, dus afschrikwekkende voorbeelden zijn dan belangrijk. Zeker als je daarmee ?de leiders? pakt.

De regering begrijpt in essentie niet dat het overgrote deel van het land de corruptie en wetteloosheid meer dan zat is en ook bereid is daar ver voor te gaan. De slogan ?Overwinning of de dood? is steeds grimmiger geworden de laatste weken. Dat strookt niet met de werkelijkheid die de regeringsmedia uitzenden. Dus het bestaat niet in de psychologie van zij die beslissingen nemen.

Voorlopig is er een patstelling die niet vanuit het land zelf kan worden doorbroken. De activisten zijn vastberaden nergens heen te gaan en de regering ook niet. Die zitten al zo diep in het geweld dat een nieuwe regering feitelijk zou betekenen dat ze het land moeten ontvluchten of voor het gerecht te worden gesleept.

Gestolen geld in de EU

Azarov, de voormalige premier zit voorlopig in Oostenrijk. Veel hoge regeringsleiders hebben hun gestolen geld gestoken in woningen en bankrekening binnen de EU als veilige haven. Bekend voorbeeld is Rina Akmetov, een van de oligarchen loyaal aan de regering. De Europese Unie kan zijn ?Fuck you? wreken door duidelijk te maken dat die uitweg gesloten is. Als de leiders geen veilige vlucht meer hebben moeten zij de problemen in eigen land oplossen.