Spellenfabrikant Hasbro heeft besloten het beroemde bordspel Monopoly de 21ste eeuw binnen te loodsen. In de nieuwe versie van het spel, dat de naam Monopoly Hier en Nu Electronisch Bankieren draagt, is het ouderwetse papiergeld vervangen door debetkaarten. Met behulp van een klein apparaatje wordt het juiste saldo op de kaarten van de deelnemers geplaatst. De klassieke pionnen hond en strijkijzer worden vervangen door een hamburger en een mobieltje.

De actualisatie van het spel gaat nog verder. De eigendomsprijzen zijn aangepast aan de huidige markt en het passeren van het startvlakje wordt nu beloond met een paar miljoen euro. Ook zijn enkele straten vervangen. Zo kan men straks naar hartelust gaan bouwen op de nieuwe locatie Paleis Noordeinde.

Volgens marketing director Helen Martin van Hasbro UK is de nieuwe versie vorig jaar al in Frankrijk en Duitsland gelanceerd en is de respons erg positief. Alle veranderingen ten spijt, is er ??n ding waar spelers niet aan kunnen ontkomen: ?Je gaat nog steeds de gevangenis in, dat zal altijd zo blijven?, aldus Martin.

Boehoe wat saai. Wat is er nou leuker dan de kapitalist uithangen met een dikke pak biljetten ( ?Siebolten? )? Nee, krijg je electronische bliepjes binnen.

Bovendien wil ik zowel geen mobieltje als een gore hamburger. Die belegen oude pionnetjes waren juist leuk!

Als je dan toch met je tijd wil meegaan, schrap dan die gevangenis. Mensen van imperialistische multinationals ( zie de hamburger ) komen daar toch niet in. Vervang de kans kaarten door teksten als ‘je hebt zojuist een deel van het regenwoud vernietigt voor extra winst, cash xxx bedrag’ en ‘je hebt een deel van je productie uitbesteed aan kinderen in de derde-wereld, verdien xxx’. En ik wil dan ook regeringen kunnen omkopen en klanten kunnen intimideren! Je weet wel, als een echte monopolist. Bwuh.

Geef mij maar de 1 gulden versie van het spel.