Prachtige stukjes opinie afgelopen weekend in het NRC, waaronder deze:


Economische dynamiek brengt welvaart noch geluk

Terwijl Europese regeringen pogen nog iets te redden van de Lissabon-agenda, door meer dynamiek en vernieuwing in hun verstarde economie?n te brengen, klampen de burgers zich vast aan oude zekerheden en verworven rechten.

Het is verleidelijk om het verzet van de burgers af te doen als conservatisme, als een achterhoedegevecht. Want als de maatregelen om de economie flexibeler, dynamischer en innovatiever te maken uitblijven, zal Europa verder achteropraken bij de Verenigde Staten, zullen steeds meer bedrijven werk naar India en China verplaatsen en zullen de pensioenen en de gezondheidszorg een ondraaglijke last gaan vormen. Pijnlijke maatregelen zijn eenvoudigweg onvermijdelijk.

[..]

Bij nadere beschouwing schiet deze redenering echter op twee punten tekort. Ten eerste staat het helemaal niet vast dat verandering en flexibiliteit noodzakelijke middelen zijn om meer economische groei te krijgen. En ten tweede blijkt meer economische groei de belofte die hij inhoudt, namelijk om ons meer welzijn en geluk te brengen, in de praktijk niet waar te maken.

Lees verder