In mijn verdediging : Lusy moest weer op het internet. Kortom ik ben maar weer eens meegehopt.

Maar goed meer observaties uit Varna. Archeologisch museum is de moeite hier. Veel oude meuk van welleer .

Historically, Varna is perhaps best known for being the site of the oldest gold treasure to be found by archaeologists. The Roman city had baths, built in the 2nd century CE, that are the largest Roman remains in Bulgaria. The city, control of which changed from Byzantine to Bulgarian numerous times during the Middle Ages, was captured by the Ottoman Empire in 1393.

En da’s er allemaal daar te zien.

Andere observatie is dat dit wellicht de eerste grote stad is waar het vrij onmogelijk is om een krant in een andere taal te vinden. Werkelijk nergens hebben ze iets waar ze 9 dagen oude telegraafjes verkopen ( da’s minimaal! ), laat staan iets van een normale buitenlandse krant. Alleen maar kranten met van die rare tekentjes.

Verder vanavond maar weer ‘s gezellig zuupen in de uitgebreide horeca die hier te vinden is en morgen nog wat musea afstruinen.

Moja nog even een noteje over kerst hier. Dat is een stuk beter uit te houden in deze landen! Ook doordat er nog iets te vinden is van echte-kerstsfeer(tm) die in Nederland niet verder komt dan jammer over het gemis van een dag poenscheppen in de koopgoot. Mensen hier reizen vaak 12+ uur om bij hun familie te zijn voor die twee dagen – als dat al lukt vanwege werk – en die zien ze dan ook maar twee keer per jaar oid gezien de werkloosheid in veel streken hier.

En dan gaat het dus ook meer om eens samen uitgebreid eten – niet in restaurants die zijn te duur – dan om het grote cadeau geven ( dat gebeurd meestal niet ).

En dan als laatst; huizenprijzen hier zijn best betaalbaar voor ons ‘Ollanders ( vanaf 50.000 euro ), maar volledig not-done voor de gemiddelde bevolking. Men verdient hier een schampere 10 euro per maand soms maar. Daarom wonen meeste mensen ook nog thuis samen met grootouders , ouders en aanverwante familie in huizen die ongeveer de helft zijn van het Vrijwazig hoofdkwartier. Mensen die toch op ‘zichzelf’ wonen wonen vaak met een huisgenoot ( roommate is hier vrij letterlijk ) op een gedeeld appartement met zijn tweeen in een kamertje van 5 bij 5. En dan per appartement dus iets van 3 kamers. En dan is het nog amper te betalen.