Als er afgelopen week geen 11 illegale vreemdelingen maar het complete eerste voetbalteam van de F.C. Volendam door een brand op Schiphol het leven hadden verloren en was het niet gebeurd op een betekenisloze donderdag in Oktober maar op een wat mediagenieker moment als oudejaarsavond, 2e Kerstdag, Pasen, dierendag of 4, 5 of 6 mei, als de overlevenden hun gruwelijke verhaal voor de draaiende camera?s hadden kunnen houden in plaats van ze op een geheime locatie weg te houden van een niet al te nieuwsgierige pers, dan was het land weer eens te klein geweest. Nu moeten we het doen met een verschrikkelijke gebeurtenis, ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden, adequaat handelend personeel en de juridisch lastige kwestie waar de overledenen begraven moeten worden. Want als je ze eenmaal kasje wijle plotseling wel toe laat in Nederlandse bodem scheppen we misschien een precedent en verkiezen talloze wanhopige vluchtelingen binnenkort een zichtbaar einde in een Nederlandse cel boven een anonieme kansloze verdrinkingsdood onderweg naar de Costa del Sol.

Ik begrijp zo langzamerhand dat niemand nog ergens verantwoordelijk voor kan worden gehouden omdat we daarmee onvoorwaardelijk schuld zouden bekennen. Terwijl we of we nu gematigd christen zijn, fundamenteel joods, historisch arm, geografisch blank, met voorbedachte rade kunstenaar of net toevalllig de verkeerde man op de verkeerde plaats, door de gehele bonte verzameling van bewoners van de planeet Aarde is afgesproken dat er slechts die ene universele waarheid is die ons mensen verenigt: we zijn allemaal onschuldig. Saddam Hussein ziet zich als grootste slachtoffer in de recente Iraakse geschiedenis. Mohammed B. voelt zich martelaar en krijgt 5 keer per dag een schouderklop van zijn imaginaire vriendje. En Satan vindt dat niet hij maar onze Lieve Heer Zelf voor eeuwig moet branden in zijn zelf verzonnen hel. En waarom ook niet. Als we allemaal onschuldig zijn en er tot in de top van deze moraliserende samenleving uiteindelijk niemand is die ooit zijn verantwoordelijkheid zal nemen kunnen we ons beter neerleggen bij het feit dat ieder mens, hoe schoon ook zijn gedrag en hoe zuiver ook zijn woorden tot het kwade geneigd is. Dus hup. Broeders en Zusters. Gaat heen en corrumpeert u.

De mens is nu eenmaal feilbaar. Daar horen grote ongelukken bij. Een treinramp waar niemand wat aan kan doen. Een vliegtuig op een flat in de Bijlmer dat nooit had mogen gebeuren. De moord op een filmmaker en dat dit niet kan in Nederland. Vijftigduizend burgerslachtoffers in Irak. Op jaarbasis een kleine duizend verzopen vluchtelingen op weg naar Tropisch Zwemparadijs Europa. Ik begrijp de moraal van deze tijd. Je heet Peter R. de Vries en richt een politieke partij op. Met maar 1 programmapunt. Eindelijk eens de moordenaars van Jezus Christus te pakken krijgen.

Maneman