Ik zeg het niet graag, maar toch respect voor Sharon dat hij voor elkaar gekregen heeft wat geen enkele minister-president daar eerder gelukt is : weerstand bieden tegen de extremistische kolonisten. De ontruiming van Gaza-strook is een feit. Iets waar 38 jaar voor nodig is geweest, om bezette gebieden terug te geven aan de echte eigenaar.

Zelf vind ik Sharon altijd een beetje overkomen als eenzelfde gladjakker, dus eigenlijk had ik deze stap niet verwacht. Voor wie het nieuws een beetje heeft gevolgd heeft ook kunnen zien dat het niet makkelijk was deze stap te nemen. Een minister en veel protesten en discussies later zijn de kolonisten nu dan terug op hun terugweg.

Wel heeft Sharon gedreigd met felle repressailles als Israel aangevallen word. De Hamas is extreem genoeg om alsnog door te gaan met de spiraal van geweld. Het wordt tijd dat de Palestijnen niet constant worden gezien als de slachtoffers, maar mede-slachtoffers van de hele situatie. Als de rust en orde niet bewaard kan worden in Palestina is dat te verwijten aan de Palestijnse autoriteit en de Palestijnen zelf, niet Israel.

Kortom een historische gebeurtenis van formaat. Jammer dat er zo weinig aandacht voor is. Het nieuws van een ontspoorde intercity en een vallend vliegtuig zijn blijkbaar belangrijker.