Dat verschil dus. Het is voor Jan Peter Potter niet gemakkelijk een concrete uitspraak aan te horen. En was het nou nog maar een leugen, iets van: Jan Peter is een uitgeschoten krop sla! Of: Jan Peter is een Komodovaraan met hersenverweking. Kijk, dan zou Jan Peter Potter niet Gebelgd zijn. Hij zou het als klinkklare nonsens genegeerd hebben. Maar als iemand zegt dat hij stijfburgelijk is, ja, dan is hij Gebelgd. Hij ?s namelijk stijfburgerlijk. En hij weet dat heel goed. Hij doet aan alle kanten zijn best om dat te etaleren. Hij roept voortdurend zijn stijfburgerlijkheid van zijn regeringskansel. Hij verkondigt te pas en vooral te onpas zijn 50-er jaren christenfundamentalistische normen en waarden. Zodra hij in de buurt komt schiet de kalender spontaan 50 jaar terug.

Dus wat is dan eigenlijk het probleem? Jan Peter zou trots moeten zijn dat zo’n Belg zo’n haarscherpe opmerkingsgave heeft. Ja, ik Jan Peter ben stijfburgerlijk, zou hij moeten roepen. Dat wil ik wezen en zo moet iedereen zijn. Dat is mijn christenfundamentalistische missie en daarvoor haal ik zelfs de goeroe’s van de beruchte oorlogsmisdadiger George B. naar mijn Europese top.

Regelmatig terugkerende link, maar het blijft een van mijn favoriete loggers, alphenaartje. Voornamelijk over onze buurgemeente, maar soms ook over politiek en maatschappij in het algemeen. Alweer teveel hier langs geweest, maar hier een linkje naar het volledige stuk van bovenstaan fragmentjes : Gebelgd