Cynische en vooral veel te harde column over Europa en de grondwet verkiezing. Erg sterk wederom.


Met het budget dat de Nederlandse regering met spoed beschikbaar heeft gesteld om er alsnog een klinkend resultaat in de vorm van een ‘ja’ door heen te jassen had wijlen Jozef Goebbels een jaar lang heel Europa van schitterend vormgegeven propagandamateriaal kunnen voorzien. Er was zelfs een heuse Grote Televisieshow op een commercieel station alsof er wederom ergens op aard een Ramp van Ongekende Proporties had plaatsgevonden en er een beroep op de gezamenlijkheid moest worden gedaan. Dat die Ramp van Ongekende Proporties die nu dreigt toch voornamelijk is veroorzaakt door die labbekakkerige beroepsdemagogen uit het Haagsche zelf is ongekend lachwekkend.

Wat ik er van begrijp is het na het dreigende ‘nee’ op woensdag slechts een kwestie van uren en de hel breekt hier los. Dat we de Nederlandse regering en leden van het Koningshuis vanaf dat moment weer op moeten zoeken in Londen en Canada tekent eens en voor altijd de enorme solidariteit die ze als het er echt op aan komt aan de dag leggen. En dat de nieuwe Europese grondwet uiteindelijk het beroerdst zal uitpakken voor al die sloebers die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen, dat is een voorspelling die je kan doen zonder er Jomanda voor te heten. Luister naar de radiospotjes waarin vanuit overheidswege landgenoten hun volmondig ‘ja’ uitspreken en je struikelt bijkans over de hete aardappels en de errrrren die horen bij ronkende rollende euro?s.

De grootste verliezers zullen echter de miljarden armoedzaaiers zijn die buiten Europa de weg naar een menswaardiger bestaan proberen te vinden. Het spijt ons zeer. Even geen ontwikkelingshulp meer. We zijn onze concurrentiepositie aan het verstevigen. Uit de woorden die onze visionaire Zeeuw Jan Peter Balkenende liet op tekenen in het Algemeen Dagblad van gisteren blijkt dat hij vooral bezorgd is over zijn eigen dreigende gezichtsverlies onder zijn grote Europese soortgenoten. Iemand moet hem nu toch eens echt even voorzichtig in het oor fluisteren dat hij en hij alleen er de oorzaak van is dat meer dan 80 % van de Nederlanders zich in het buitenland voordoen als zijnde Duits om niet tot in de damestoiletten van dat schitterende kroegje in Ierland te worden achtervolgd door oorverdovend hoongelach.

Gelukkig weten we Charles Darwin nog immer aan onze zijde en is het slechts een kwestie van enige generaties voor deze weeffout van Moedertje Natuur voorgoed uit onze genetische databank is gezuiverd. Want Europa blijft een fantastisch idee. Alleen dan wel met fatsoenlijke leiders. Tot het zover is blijft het bij een hartstochtelijk NEE.

Luister naar Andre Manuel