Ik schreef laatst al over de Nederlandse cultuur. En ik ben niet de enige die er blijkbaar zo overdenkt. De luis in de Pels van de gemeente Alphen aan den Rijn Alphenaartje heeft nog het een en ander te melden over het volkslied en Nederland. Overigens maakt hij een erg grappige weblog die het gemeentelijke bestuur en de poespas daar omheen op een dermate manier op de korrel weet te nemen dat hij zo af en toe nog wel eens een raadslid uit de kast lokt om te reageren. En nog vlotjes geschreven. Zo mogen weblogs vaker zijn.


Ons volkslied, dat ga ik niet zingen. Die saaie muzak, aangepast door kerkcomponist Valerius, naar een 16-eeuws Frans soldatenliedje tegen de hugenoten, dat ze zongen tijdens de inval in de Nederlanden. Voorzien van een 16-eeuwse tekst, niet van Marnix van St. Aldegonde, over een Duitse huursoldaat die Frans sprak en overliep uit Spaanse dienst naar de Hollanders omdat die hem de macht aanboden, dat ga ik niet zingen. Moet ik trots zijn omdat we in 1932, toen we besloten dat we een volkslied nodig hadden, geen nieuw fris modern lied konden maken? Dat we toen maar een oud ‘loflied’ op een huursoldaat namen. Ik schaam me rot.

Onze belangrijkste uitvoerprodukten zijn bloembollen, bloemen, varkens en kaas. Als we nou vliegtreinen, superzuinge auto’s, fusiecentrales, waterstofmotoren of zelfs maar windmolens, computers en mobieltjes zouden uitvoeren, ja, d?n zou ik trots kunnen zijn. Maar bloemen! Gaan nog geen week mee! Ik schaam me rot.

Moet ik trots zijn op onze ‘kenniseconomie’? We investeren van alle Europse landen het minst in opleiding. Onze selectieprocedure is niet geschoeid op inzet en prestatie maar op een loterij. Dus die toch al geringe opleidingsfondsen worden ook nog eens grotendeels verspild. Z? krijgen we nooit de trotse, innoverende wetenschappers van de klasse uit de Gouden Eeuw. Professor Piet Vroon noemde de universiteit al denigrerend de ZULO, Zeer Uitgebreid Lager Onderwijs. De laatste Nederlandse Nobelprijswinnaar werkte zijn hele leven al in een Duits onderzoekinstutuut! Ik schaam me rot.

Het nieuwe ‘ijsstadion’ dat aan de rand van de N11 gaat verrijzen krijgt de naam ‘The Dutch Oval’. Klinkt niet erg Nederlands. Is de naam bedoeld voor de buitenlandse markt? U weet toch dat als er in het Engels ‘dutch’ voor staat (dutch uncle, dutch treat, double dutch!) het geen beste indruk geeft? Is die ovaal dan een beetje eivormig ofzo? Waarom krijgt dat sportieve uitgaanscentrum niet een Nederlandse, desnoods oerhollandse naam? Hier kan ik tot mijn spijt niet trots op zijn.