Vaak wordt meesmuilend gesteld dat ‘het er toch niet beter op wordt’. Een interessante uitdrukking an sich, aangezien je hem zowel positief als negatief kan stellen. Je kan theoristisch gezien heel vrolijk stellen dat het er niet beter op wordt. Iedereen denkt dan wellicht dat je sarcastisch bezig bent, maar fout is het niet. Beter is het natuurlijk om te zeggen dat het niet beter ‘kan’. Dat is positief.

Maar wat is beter er op worden? Is het zo slecht als het toch niet beter wordt. Was het oude zo slecht of zijn de verwachtingen verschoven? Het kan beide kanten op natuurlijk. Je kan melden het is niets en het wordt ook niets. Sommige mensen die ik ken kijken dat soort programma’s op de tv bijvoorbeeld het liefst. Maar verafschuwen die eigenschap weer bij andere zaken. Sommige mensen streven altijd naar beter onder het motto vroeger was het beter, beter dan dat wordt het leven niet. Ik ben een van die zeurkousen.

Dan kan je je natuurlijk afvragen of mensen die blijven tobben over het beter dan dit niet gewoon te lui zijn om de noodzakelijke veranderingen aan hun leven te brengen om het wel weer beter te maken. Of wellicht een soort van desperate onthutsing dat ze niet weten hoe dat moet? Of wellicht hebben ze zich in tegenstelling tot vroeger vastgepint op iets beters.

Wat ik ook bedenk, beter dan dit soort stukjes gaat het toch niet worden ben ik bang. En dat is niet veel. Ook niet weinig. Wat dan wel? Gewoon, beter wordt het er niet op.