(Tussen 8:00 en 9:00)

Kaartje halen ging verbazend makkelijk. Nice – Milaan : 32,50. Wat op zich nog best een redelijke prijs is volgens mij. Op naar Italie dus. En net nu ik mijn eerste fatsoenlijke gesprek heb gehad in het frans. Met twee heren van de bakkerij. Bon voyage. Ik begin dus een beetje los te komen.

Overigens vroegen gister twee chicks aan mij een sigaret. Hoe leg je in godsnaam uit wat shag is? Tabel pour roulez werd in elk geval niet begrepen. En Engels konden deze tieners al helemaal niet ( het is wat! ) . Of het kwam wellicht door mijn rotte accent.

Waarom is de NS zo duur zit ik nu te bedenken? . Antwoord : Elk half uur een trein overal heen. Hier gaan 3 treinen per dag naar ver weg. Regionaal iets vaker. Maar niet meer dan eens per uur.

9:30 Vertrek duurt nog even, maar ik heb mijn plekje al gevonden in een rookcoupe. Jah ze bestaan nog. Althans volgens de borden. Het is hier zo schoon en fris dat ik nog stug twijfel. En geen rokers hier.

Net ontbijt gehad of althans iets wat er op lijkt op donutes. Maar dan gruwelijk hard en vet dat het smaakte als een blok suiker. In elk geval veel energie. Straks dus Monaco – Gunua – Milaan in een uur of wat. Geen idee hoe lang precies overigens.

Rond 13:00 Voor mijn gevoel ( en dat klopt wel redelijk ) zit ik al uren in de trein. Op dit moment door middle of nowhere Italie. Het lijkt er op dat er in Frankrijk niet gerookt mag worden, maar in Italie wel. In Villemigliante (grensplaats) ging namelijk gelijk de eerste peuk de hens in. In de trein zitten of zaten voor enige tijd Nederlanders, Fransen, Italianen, Amerikanen, Engelsen en een taaltje wat lijkt op oostbloks oid. Twee conducteurs zijn al ruim een kwartier bezig met het controleren van een enkele passagier.

16:15 Eindelijk richting centrum. Rond 16:00 kwam de trein aan in Milaan. Dus ben ik behoorlijk aan de gare kant. Er is maar een jeugdherberg van HI volgens mijn Lonely planet en daar ben ik dan ook maar heen gegaan. Allemaal vrij makkelijk bereikbaar per metro. Nu op jacht naar deodorant, handdoek en voedsel. De eerste twee ben ik vergeten en gezien de hitte in de metro ga ik het wel nodig hebben.

Het boek van Grunberg is ondertussen trouwens ook al uit. Niet het meest vrolijke wat ik ooit gelezen heb, maar wel een aanrader. Blauwe maandagen heet het geloof ik.

Ook nu maar eens foto’s maken, want ik heb er pas 7.

Rond 20:00 ?

Beetje rondgelopen. Milaan is druk, te toeristisch en ik heb nog steeds geen handdoek gevonden. Wel een boek ( Max Barry – Jennifer Government ). Het leek overigens wel of de gehele engelstalige boekafdeling bestond uit anti-Amerika literatuur. Van Michael Moore tot Naom Chomsky. Toch zit ook hier in elk mooi gebouw een lelijke macDonald’s of Burger King; jammer.

Overigens verwachtte ik in Milaan een graad of 8, maar het is nu ruim 20 graden.

21:00 Terug van rondtocht.

Klaar met rondlopen voor vanavond. In de jeugdherberg is het best druk, woei. En ze schenken hier bier, dubbelwoei! 66 cl voor 3 euro 50. Het meest redelijke bedrag tot nu toe.

Vanavond tijdens mijn toerismos hoop gezien en gelopen. Allerlei via, piazzo’s, pallazo’s en de hele shit. En een celtisch festival waar ik even ben blijven hangen en wat te eten heb proberen te bestellen. Wat na bijna 2 uur gruwelijk gefaald is. Van twee dingen weten ze hier compleet niets : Vegetariers en Engels. En dat is best een lastige combinatie. Mijn bestelling kon ik doen door een Italiaanse chick die gelukkig ook een beetje Engels sprak. Dan krijg je dus een bonnetje en dan moet je ergens anders je eten gaan halen. Dat gebeurt echt overal hier, zelfs in lunchroom enzo, tres vaag. Een kwartiertje later kreeg ik te verstaan via iemand die maar Italiaans tegen mij bleef ratelen dat er blijkbaar geen vegetariono snit meer is. Dit weet ik door iemand die het in frans vertaalde als No fromage. Wel thanks dus.

Ik werd gemaand naar een ander tentje waar het allemaal nog vager aan toe ging en dus na het bestellen van een biertje ( normaal formaat voor het luttele bedrag van 3 euro 50 ) een zakje geroosterde kastanjes gekocht. Dat is best lekker overigens, maar uberdroog.

Via de metro ( Statiozoni Nordi ) weer terug naar het hostel. Deze is het best te omschrijven als een gebouw met een capaciteit van een paar honderd mens en waar van alles rondloopt. Qua nationaliteit. Ik lig op plek 25b en dat is nog de begane grond. Kun je nagaan. Voordeel is wel dat het met ontbijt is, met bar, met pooltafel en de hele mikmak. En dat voor 18.50 per nacht.

Morgen ga ik foto’s nemen van dit dorp. En een internet cafe zoeken en handdoeken, supermarkt, voedsel en weet ik veel nog meer.

Overigens doet het gedeelte waar ik nu in zit meer denken aan een vinex nieuwbouw locatie dan Milano, Italia. Ik ben trouwens ook nog verkeerd gereisd, want Turijn schijnt dichter bij Frankrijk te liggen dan Milaan. Dat is dus het volgende doel.