Doom en verderf in muziekland. De hele muziekindustrie crasht in elkaar. In NL zijn er de afgelopen tijd maar liefst 22 procent minder CD’s verkocht. Uiteraard is dit de schuld van illegale downloads.

Voor wie nog langer de leugens van de industrie wil geloven wellicht


Het beeld dat de NVPI schetst in het halfjaarlijkse overzicht is, net als voorgaande keren, somber. In Nederland werden 27 procent minder singles verkocht en elf procent minder albums. De verkoop van muziek-dvd?s explodeerde echter met honderd procent naar 2,6 miljoen stuks. Wie deze balans opmaakt, komt tot de conclusie dat er vier procent minder geluidsdragers zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam zelfs met zes procent of elf miljoen euro af tot 184,2 miljoen euro.

3voor12

Ofwel wat minder schokkend. 6 procent daling is minder dan de gemiddelde koopkracht daling in Nederland de afgelopen tijd wil ik nog wel geloven. In een tijd waarin iedereen aan het beknibbelen is op basisvoorzieningen en waar het consumtenvertrouwen lager ligt dan dat in de jaren ’80 mag toch enigzins verwachten dat luxe consumptiegoederen minder goed verkopen.

Naar mijn mening dus weer flink schreeuwen om niets. Maar ja wie ben ik? Overigens zijn de opbrengesten van bv ringtones en digitale legale muziek ook voor het gemak maar niet meegenomen. Tja.